onsdag 22 maj 2013

Vem lyssnar på Husby?

Husby-kravallerna har de senaste dagarna väckt både den folkliga och den politiska opinionen. Några dagar in i själva skeendet har nog alla som ser sin åsikt värd att vädra även gjort detta. De sociala medierna kokar av ilska, analyser och välmenande förslag på åtgärder. Den sociala ingenjörskonsten ser inga gränser för vad som borde göras, bara det öppnas fler ungdomsgårdar och ungarna pluggar bättre i skolan.

Sanningen är väl den att orsakerna till upploppen kan finnas i en mängd olika samverkande tillstånd. Segregation, hög arbetslöshet, dåligt fungerande skolor och en stor koncentration av människor som känner sig utsatta och är utsatta är numera statistiskt säkerställda triggare av upplopp, allt enligt den Kulturgeografiska institutionen vid Stockholms universitet.

För att inte tala om alla dessa mängder av korrelerande data som kan påvisa att dödsskjutningar av polis i segregerade bostadsområden inte är det mest politiskt korrekta vägvalet. Där så sker uppstår ofta en konfrontation mellan ordningsmakten och några av dem som bor i området som en direkt följd, händelser som givetvis får en stark symbolisk laddning.

Men nu står vi här med en dödsskjutning som är under utredning och en Stockholmsförort som tröttnat på att behandlas som en icke-fråga och som nu kräver en politisk handlingsplan för att återigen få tillbaka självkänslan och tron på framtiden. För hur mycket Sveriges statsminister än försöker lansera sina teorier om lag och ordning och huliganism, så går det inte längre att sopa under mattan. Sverige blir mer och mer segregerat, förortsföraktet tilltar och vi har en ohälsosamt hög ungdomsarbetslöshet som kräver så mycket mer politisk dialog än fler poliser.

För övrigt vill vi påminna om SR Studio etts eminenta reportageserie om Det delade Sverige – om de 15 mest utsatta områdena i Sverige, av reportrarna Katarina Gunnarsson och Marcus Eriksson. Lyssna här och nu! 

Populära inlägg